7 merkkiä, että olet epäterveellisessä laastarisuhteessa.

Romanttisen suhteen päättyminen ei useimmiten ole helppoa, varsinkin jos on pitkä taival yhdessä. Välttääkseen tuntemasta menetystä, surua ja/tai hylkäämistä, voi joku haluta laatarisuhteen ja hypätä uuteen intiimiin suhteeseen.

Tutkijat Brumbaugh ja Fraley määrittelevät laastarisuhteen seuraavasti:

Suhde, joka on aloitettu hyvin pian romanttisen vakiosuhteen päättymisen jälkeen. Ennen kuin tunteet aikaisemmasta suhteesta on käsitelty.

Tutkimukset osoittavat, että vaikkakin jotkut laastarisuhteet voivatkin osoittautua toimiviksi ja vakaviksi, niin ne useimmiten ovat haitallisia joko molemmille osapuolille tai vain uudelle kumppanille.

Mahdollinen negatiivinen dynamiikka ja seuraamus haitallisesta laastarisuhteesta saattaa sisältää:

  • Heikkouksiin perustuvan ihmissuhteiden aloittaminen eikä vahvuuksiin
  • Lisääntyvä tunnepuolen riippuvuus tai yhteisriippuvuus suhteesta
  • Psykologinen impulsiivisuus manipulointiin
  • Narsismin ja seksuaalisen narsissimin riski (hyväksikäyttö)
  • Lisääntynyt pelko hylätyksi ja torjutuksi tulemisesta sekä luottamuspula
  • Lisääntynyt tarve käyttää lyhytaikaisia ratkaisuja piilottamaan syvempia tuntemuksia

Alla on lueteltu seitsemän merkkiä, jotka saattavat olla merkki epäterveellisestä laastarisuhteesta.  Ne perustuvat kirjaan ”How to get over a breakup – keys to healing and happiness again”. Vaikkakin tämä artikkeli on tarkoitettu hyödyntämään molempia laastarisuhteen osapuolia, niin alla on keskitytty eronneeseen, uuteen suhteeseen ryntäävään, henkilöön. Epäterveellisessä laastarisuhteessa esintyy muutama luonnehdinta.

Suhteen aloittaminen epäpotentiaalisen kumppanin kanssa

Tämä on se klassinen yhden yön juttu. Se voi olla myös viikon kestävä suhde tai jopa kuuden kuukauden juttu. Deittailet jotakuta uutta ja vaikkakin suhteessa on hyviä puolia, niin syvällä sisimmässäsi tiedät, ettei hän ole sinulle se oikea henkilö. Enemmänkin ”se oikea juuri tällä hetkellä” kuin ”se oikea”. Vaikka kahden aikuisen lyhyessä suhteessa ei olekaan mitään väärää, niin sellaiseen ryhtyminen heti eron jälkeen, ei ole viisasta. Se yleensä lisää sekä henkistä että fyysistä haavoittuvaisuutta molemmilla osapuolilla.

Saat uudessa suhteessa huomiota ja pidät siitä

Joskus eronnut henkilö etsii tarkoituksella kumppania, joka tekee poikkeuksellisen paljon töitä suhteen eteen. Sellainen, joka hukuttaa hänet kiinnostuksella ja huomionosoituksilla. On mieltä kohottavaa kun joku kohtelee sinua erityisenä. varsinkin jos sinulla on sydänsuruja. Olisi hyvä kuitenkin miettiä, että oletko suhteessa vain saamasi huomion vuoksi vai siksi, että haluat aidosti rakentaa uutta ja vahvaa ihmissuhdetta.

Kuten muissakin tässä artikkelissa olevissa kohdissa, niin kyse ei ole oikeasta tai väärästä. Kyse on asioiden tiedostamisesta.

Otat yhteyttä häneen kun olet yksinäinen. Jätät hänet huomiotta kun olet onnellinen

Selvä merkki laastarisuhteesta on se, kun soitat kumppanille vain ollessasi surullinen, yksinäinen tai ”tyhjä”. Kun taasen olet onnellinen, saatat unohtaa kumppanin. Suhde perustuun enemmän tarpeeseen kuin haluun.

Haluat pröystäillä uudesta kumppanista exälle

Yksi selvimmistä laastarisuhteen merkeistä on se, kun eronnut näkee erityistä vaivaa näyttääkseen uutta kumppania exälleen. Tätä voi tapahtua sosiaalisen median kautta, sosiaalisessa kanssakäymisessä tai kavereiden/tuttavien kautta. Vaikka tarve näyttää uutta kumppania on ymmärrettävää ja jotakuinkin harmitonta (tehtynä kerran tai kaksi), niin jos raja vanhan ja uuden suhteen välillä hämärtyy, saattaa sinulla olla henkistä tunnetaakkaa. Sellainen saattaa johtaa ongelmiin.

Exän projektoiminen uuteen suhteeseen

Tällaisen laastarisuhteen merkit eivät ole kovin yleisiä, mutta niitä voi esiintyä. Tällaisessa eronnut saattaa tietoisesti tai tiedostamattaan etsiä uudesta kumppanista luonteenpiirteitä, jotka muistuttavat häntä vanhasta suhteesta. Esimerkiksi jos on eronnut urheilijasta, niin saattaa tarkoituksella tapailla toista urheilijaa, etsii uutta punatukkaista tai tiettyä kansalaisuutta. Tällaisessa projisoinnissa eronnut yrittää pitää kiinni entisen suhteen jäänteistä.

Eronnut saattaa myös yrittää todistaa itselleen olevansa rakastettava kun etsii/hakeutuu exänsä kaltaisten kanssa tekemisiin.

Exän ajattelu uuden kumppanin läsnäollessa

Yksi ongelma nopeasti suhteesta toiseen siirtymisessä on edellisen suhteen tunneside, jota ei ole ollut aikaa käsitellä. Eronnut saattaa vielä kaivata aikaisempaa ihmissuhdettaan sekä ajatella exäänsä; jopa uuden kumppanin länsäollessa. Tällainen dynamiikka on epäreilua uudelle kumppanille.

Uuden kumppani jättäminen lähipiirin ulkopuolelle

Usein merkki siitä, että suhde on muuttumassa vakavaksi, on kun toinen esitellään perheelle ja ystäville. Laastarisuhteessa eronnut saattaa eristää kokelaan pääsemästä lähipiiriinsä, koska tietää ettei suhde tule kestämään. Suhdetta kuvataan usein ”sinä” tai ”minä” eikä ”me”.

pariskunta rantapenkilla

 

Oletko hiljattain eronnut?

Voit kokea yhteisöllisyyttä eurosinkuissa. Tule mukaan tapahtumiin. Löydä samanhenkisiä ihmisiä. Osa tulee tapahtumiin viettämään mukavaa yhteistä aikaa ja osa etsii kumppania. Kumpi vain käy. Älä siis linnoittaudu eron jälkeen kotiin tai hoivaa itseäsi epäterveellisessä laastarisuhteessa kun voit hoitaa mieltäsi eurosinkuissa. Olet lämpimästi tervetullut mukaan tapahtumiin.

Katso tapahtumasivulta kiinnostavia tapahtumia ja liity joukkoon. Jos et sopivaa tapahtumaa löydä, niin tee mieleisesi itse ja kutsu muut mukaan. Tapahtumaneuvonta auttaa Sinua mielellään.

 

 

 

 

7 kohtaa artikkelin suomentanut PsychologyToday:n sivulta *es:n kieli&kylpy: ”7 Signs You’re in an Unhealthy Rebound Relationship

Kommentoi

Vastaa

Pohditko jotain?

Lue usein kysyttyä.

Rekisteriseloste  |   Käyttöehdot & evästeet

©2018 eurosinkut - *es

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account