Olen kuullut miesten usein valittavan, että naiset ovat deittimaailmassa liian vaativia, viimeisimpänä haastatellessani miehiä Sinkun elämää -kirjaani varten. Nykynaiset ovat kieltämättä hyvin itsenäisiä ja fiksuja, ja tietävät mitä haluavat. Kun meillä on muu elämä jo hyvin hanskassa (ura, harrastukset, ystävät), odotamme mieheltä melkoisen paljon. Monelle koulutetulle naiselle ei riitäkään enää perinteinen tuppisuu, jonka vahvuudeksi aiemmin laskettiin lähinnä fyysinen voima ja ahkeruus. Nainen kaipaa nykyisin fyysisyyden lisäksi huomaavaisuutta ja tunneälyä. Toisaalta jos mies on liian pehmeä hissukka, niin lopulta vahvatahtoisen naisen mielenkiinto ja seksuaalinen kipinä miestä kohtaan lopahtavat. Ovatko naiset jo liiankin vahvoja? Eikö miehistä ole meille enää vastusta?

Selviytymistä ja suojautumista

Miehet toivovat usein naiselta empaattisuutta ja lähestyttävyyttä – ei kilpailua, ei vaatimuksia, ei kontrollointia. Suomalainen nainen saattaa kyllä sanoa (tai vähintään salaa toivoo!), että tulisi mies, joka ottaisi jämäkästi ohjat – mutta auta armias, kun mies tulee kotiisi ja haluaa tehdä jonkin asian omalla tavallaan! Johan ryntää nainen neuvomaan, että älä tee noin, tee näin!

Nainen kontrolloi, koska ehkä aiemmin elämässä hänen on ollut pakko. Meidän on täytynyt olla vahvoja ja selviytyä työelämän kilpailusta ja paineista, ehkä yksinhuoltajuuden vastuusta, ja deittimaailmassakin tulee pitää puolensa, ettei tule vedätetyksi ja hyväksikäytetyksi. Siellä varsinkin on helppo kovettaa itsensä, koska meininki ei suosi haavoittuvaisuuden näyttämistä – sehän voi maksaa särkyneen sydämen!

Vaativuus voi olla myös tapa suojautua enemmiltä pettymyksiltä. Se voi näkyä deitti-ilmoituksissa siten,että vaaditaan täydellistä prinssiä (tai miehet etsivät täydellistä prinsessaa) vastareaktiona sille, että ”enää en suostu kokemaan sitä paskaa mitä ennen”. Heti esittelyteksteissä saatetaan ilmoittaa, että ”mulle ei sitten käy sellaiset ja sellaiset miehet ja pitää olla keskustelutaitoinen ja kiinteä peppu ja hyvät hampaat…”. Jos on oikein vaativa, niin saattaa tulla alitajuisesti blokanneeksi kaikki mahdolliset kumppaniehdokkaat, jotta varmasti säästyy sydänsuruilta, koska vaatimuslistan kaltaisia ehdokkaita ei tältä planeetalta löydy.

On ymmärrettävää, että haluaa välttää virheet ja karvaat pettymykset, mutta kyynisyys on erittäin huono piirre sekä miehille että naisille. Kerran eräs mies kirjoitti Suomi24:n profiilissaan tiukat kriteerit naiselle, jota oli hakemassa, ja perään isoilla kirjaimilla: MÄ EN HALUA ENÄÄ PETTYÄ!! Niin, kukapa haluaisi. Mutta se riski on aina olemassa ihmissuhteissa. Vanhat sydänsurut olisi hyvä käydä läpi, ettei niitä kanna mukanaan seuraaviin suhteisiin – tai edes deittipalstoille – jotta pystyisi ihan oikeasti olemaan avoinna rakkaudelle.

Joustoa ja herkkyyttä

Se, mikä meille usein näyttää vahvuudelta, voikin olla vain selviytymiskeino. Pintapuolisen vahvuuden alta löytyy yleensä ihmisiä, joita on satutettu ja loukattu, ja jotka ovat jääneet ilman tukea. Heillä ei ole ollut tilaa tai ”lupaa” näyttää herkempiä ominaisuuksiaan. Jotta nainenkin voisi näyttää feminiinisempiä puoliaan, täytyy miehen olla riittävän Mies, jotta naiselle jää mahdollisuus olla pehmeämpi. Nainen voi olla nainen ja luopua kontrollista vain, jos hän tuntee, että toinen on tukena ja turvana. Siihen auttavat esimerkiksi tunneyhteys ja keskustelutaidot. Tässä on miehillä petrattavaa! Onneksi jotkut miehet osaavat jo keskustella, mutta hyvin moni edelleenkään ei. Jo ensivaikutelmalla on suuri merkitys. Tässä muutamia perusvinkkejä miehille:

Älä lähesty naista viestillä: ”Moi.” Me vahvat ja itsenäiset naiset emme tyydy enää siihen, että joku vain ilmoittaa olemassaolostaan. Me odotamme, että mies näkee vähän vaivaa ja kykenee muodostamaan lauseen tai pari. Sen ei tarvitse olla runoutta. Kerro vaikka kuka olet ja miksi halusit lähestyä juuri kyseistä naista. Tai kehu kuvaa. Henkilökohtainen avausrepliikki erottaa sinut muista viestittelijöistä – sitä paitsi ei ole kivaa laittaa toista viemään koko hommaa eteenpäin ja pumppaamaan keskustelua käyntiin.

Toisaalta myöskään se, että ”pystyy keskustelemaan mistä vaan”, ei aina saa naisen sukkia pyörimään jaloissa. Kyllä, osaat keskustella aina matkustelusta politiikkaan – mutta missä romantiikka? Liian älyllinen keskustelu ei auta muodostamaan tunneyhteyttä, vaan suhde jää helposti kaveriasteelle.

Uuvuttavimpia ovat ne monologien vetäjät, jotka esitelmöivät itsestään, eivätkä treffien aikana kysy naiselta yhtään kysymystä! Siis kiteytettynä molemmille sukupuolille: ole aidosti kiinnostunut deitistäsi. Kysele. Kuuntele.

Kovuus ei siis ole vahvuutta. Maskuliinisia ja dynaamisia ominaisuuksia tarvitaan työelämässä, mutta samat ominaisuudet eivät päde ihmissuhderintamalla. Ihmissuhteet syntyvät herkkyyden ja haavoittuvaisuuden kautta. Ja joustavuuden.

Hyvä itsetuntemus ja itsevarmuus ovat vahvuutta. Aitous on mielestäni ultimaalisin vahvuuden laji, koska ei ole helppoa pysytellä avoimena tässä deittailun tylyssäkin maailmassa. Mutta vahvan ei tarvitse olla puolustus- tai hyökkäysasemissa, tai vetää rooleja. Hänellä on varaa olla ystävällinen. Vahvuus ei ole vaatimista ja pomottelua, vaan asioiden ilmaisemista niin, että vedämme puoleemme sitä mitä haluamme. Nimittäin se mihin kiinnität huomiosi, sitä myös vedät puoleesi. Ensi kerralla, kun tekisi mieli sanoa miehelle tai naiselle, mitä et halua, käännä asia ympäri ja ilmaise toiveesi positiivisen kautta. Vahvuus ei ole pakottamista, se on pikemminkin hienovaraista viisautta.

 

Kirjottaja on kirjailija ja LCF Life Coach Satu Väisänen, joka on juuri julkaissut kirjan Sinkun elämää (Readme.fi). Opus on voimakirja sinkkunaisille (vaikka voi kiinnostaa miehiäkin), joka on ainutlaatuinen konsepti vertaistukea, valmennuksellisuutta ja elämäkerrallisuutta. Kirja on syvällinen, mutta silti viihdyttävä, se voimaannuttaa ja antaa konkreettisia deittailuvinkkejä.

Kommentoi

Vastaa

Rekisteriseloste  |   Käyttöehdot & evästeet

©2018 eurosinkut - *es

or

Log in with your credentials

Forgot your details?