Yksiavioisuus on oikeastaan luonnon vastaista. Yksiavioisuutta on perusteltu mm. sillä, että lapset saavat mahdollisimman turvallisen alun elämälleen tai sillä, että yksiavioisuus pitää paremmin sukupuolitaudit aisoissa. Mutta hei, eiväthän nuo ole mitään syitä. Lapsia elää nykyään kaikenlaisten aikuisten ihmissuhderatkaisuiden ympärillä ja tulevaisuuden lapsi on suvaitseva. Tottakai lapsella täytyy olla yksi ja sama ihminen mutta ei välttämättä ydinperhettä. Mitä taas tulee sukupuolitauteihin niin eivät ne sillä aisoissa pysy, että ollaan yksiavioisia. Nykyään  tiedetään sukupuolitaudeista ja ehkäisystä tarpeeksi jotta asiasta voi jokainen huolehtia. Ihmisellä on laaja kirjo erilaisia tunteita ja yksiavioisen yhteiskunta-ajattelun vuoksi ihminen ei voi elää vapaasti, ei käyttää tunteitaan vapaasti eikä elää koko potentiaalillaan.

Polyamoria on ajattelu- ja elämäntapa, jossa henkilöllä voi olla yhtäaikaisesti useampi seksuaalisia tai romanttisia piirteitä sisältävä ihmissuhde. Kunkin ihmisen polyamoriset suhteet ovat hänen kaikkien kumppaniensa osapuolten tuntemia ja hyväksymiä. (Polyamorian määritelmä lainattu Wikipediasta). Se, että yleisesti hyväksyttäisiin polyamoria vaatii koko yhteiskunta-ajattelun muutosta. Mutta se on varmasti tulossa. Nyt jo hyväksytään homosuhteet aivan eri tavalla kun vielä 10 vuotta sitten. Maailma menee eteenpäin.

Toista ihmistä ei voi omistaa. Ihminen voi rakastaa useampaa. Ihminen voi rakastaa koko sydämellään mutta seksuaalisesti haluta jotakuta toista enemmän. Ihminen voi sitoutua useampaan. Miettikää miten paljon kätevämpää olisi jos olisi ihan normaalia tehdä eri asioita eri ihmisten kanssa ihan vapaasti? Olla yhden kanssa jota rakastaa mutta joka ei ole seksuaalisesti kovin aktiivinen ja viettää aikaa myös toisen kanssa jonka kanssa seksi sujuu? Tai rakastaa molempia? Tai yksi ehkä olisi kahta muuta parempi matkustelukumppani. Ihan niinkuin voit lähteä kaverin kanssa leffaan vaikka seurustelet niin polyamoriassa voisit lähteä yhden miesystäväsi leffaan ja seuraavana päivänä nähdä toista heistä. Valita siis itse vapaasti kenen kanssa olet ilman ”varattu” tai ”sinkku”- leimaa. Mikä valtava määrä tunteita saisi tällä tavoin oikeutta, kun ei olisi rajoitettua rakastaa ja haluta vain yhtä ihmistä. Eri ihmisiä kohtaan on erilaisia tunteita.

Ihmiselle on tyypillistä haluta omistaa. Onko ihmisen mustasukkaisuus merkki siitä, että yksiavioisuus on tarkoitettua? Ei. Mustasukkaisuus kumpuaa opetetusta omistamisen halusta. Siitä, että yhteiskunnassa yleisesti hyväksytään vain yksiavioisuus ja yhden kumppanin kanssa oleminen ja muu on poikkeavaa eikä kovin hyväksyttävää.

Pettäminen on kuitenkin todella tavallista. Ja lisääntyy koko ajan. Saman ihmisen kanssa ei muutenkaan vietetä enää koko elämää kuten ennen. Naiset ovat seksuaalisesti aktiivisempia. Polyamoriassa pettämistä ei olisi.

Jos taas ei mentäisi noin vapaisiin suhteisiin mistä ylempänä oli puhe niin voisi olla esimerkiksi sallittua tapailla myös muita esim. jos pitkässä suhteessa toista lakkaa huvittamasta seksi ja toista ei. Pettäminen silloin kun pitkässä parisuhteessa toinen osapuoli yksipuolisella sopimuksella lopettaa seksielämän, on todella tavallista. Ja kiellettyä. Miksi? Miksi toisella ihmisellä on valta päättää myös kumppaninsa seksielämästä? Miten se on häneltä pois jos kumppanilla on seksiä jonkun toisen kanssa kun ei itseä kiinnosta kerran? Täytyykö siitä, että tuo ihminen KUULUU MINULLE pitää kynsin ja hampain kiinni toisen kärsimyksenkin uhalla?

Jonain päivänä tämä yksiavioisuus on vanhanaikaista ja ahdistavan kuuloista. Aivan kuten isovanhempien kertomukset siitä miten aviottoman lapsen saava tyttö lähetettiin häpeän takia muualle synnyttämään. Tai avioliitto oli ainoa kunniallinen tapa toimia. Tai homous oli synti ja häpeä. Sitä odotellessa.

Kommentoi

Vastaa

Rekisteriseloste  |   Käyttöehdot & evästeet

©2018 eurosinkut - *es

or

Log in with your credentials

Forgot your details?