Tapahtuman ajankohta: 30.05.2010
Sijainti: Lohja
Lisätty: 04.03.2010 klo 18:32 (päivitetty 10.05.2010 klo 16:41)
Ikäraja: Ei ikärajaa

Luontoretki: Karkalin luonnonpuisto ja Fiskars (TÄYNNÄ)

30.5. (su) Luontoretki Karkalin luonnonpuistoon ja Fiskars

Päivän mittaisen luontoretken pääkohteena on Karkalin luonnonpuisto, joka sijaitsee Lohjanjärveen pistävän Karkalinniemen kärjessä. Karkalin luonnonpuisto on yksi Etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista. Sen rehevä kasvillisuus koostuu tammivyöhykkeen lajeista. Keväällä kukkaloisto ja lintujen konsertti ovat vaikuttavia, alkukesällä pähkinäpensaiden lehdet muodostavat paikoin holvin polun ylle. Kallioperän kalkkipitoisuuden sekä suotuisan ilmaston ansiosta Karkalissa kasvaa noin 380 putkilokasvia, mm. 11 erilaista kämmekkälajia. Puiston mielenkiintoisin lintulaji on eittämättä aina veikeä pähkinähakki, joiden poikaset ovat juuri lähteneet pesästä retkemme aikaan ja raakkuvat äänekkäästi. Äänimaisemaa hallitsevat peukaloiset, peipot, pajulinnut, sirittäjät, tiltaltit, kultarinnat, lehto- ja mustapääkertut, joista monet ovat vasta saapuneet reviireilleen. Luonnonpuiston reittiverkosto koostuu eripituisista perättäisistä lenkeistä, joista me teemme pisimmän (6 km), joka johtaa lehtojen halki niemen kärkeen. Reitti on melko helppokulkuinen, kosteat paikat ovat pitkostettu. Lisätietoa: www.luontoon.fi/karkali.

Lohjalla käymme tutustumassa myös Suomen suurimpaan luonnonluolaan. Torholan luolan tutkitun osan pituus on 28 metriä ja tilavuutta siinä on noin 320 kuutiometriä. Luolan ympärillä kasvaa vaateliaita lehtokasveja sekä komeita vuori- ja kynäjalavia, metsälehmuksia, pähkinäpensaita ja vaateliaita kämmeköitä, kuten lehtoneidonvaippaa ja pesäjuurta. Vehmaassa Pähkinäniemessä kierrämme pähkinäpensaslehdossa 1,5 km luontopolun. Lehdon kasvisto ja linnusto on edustava.

Päivän toinen varsinainen kohde on Raaseporissa sijaitseva Fiskarsin ruukki. Vanhat rakennukset ja jokilaakson hieno luonto muodostavat yhdessä ihastuttavan kokonaisuuden. Ruukin alueella tutustumme komeisiin jaloihin lehtipuihin kiertämällä siellä Puulajipolun, jonka varrella 70 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavalta Lippukalliolta ihaillaan alapuolella avautuvan jokilaakson kulttuurimaisemia. Pohjan ruukit, Fiskars mukaan lukien, muodostavat yhden 27:stä ympäristöministeriön nimeämästä modernista kulttuurimaisemasta.

Matkan hinta on 28 euroa/hlö, joka sisältää tilausajokuljetuksen Helsingistä (lähtö/paluu Kiasma) ja lounaan noutopöydästä. Retki maksetaan ennakkoon, josta ilmoittautuneille tulee tietoa. Retken kokonaiskesto on noin 8 tuntia, lähtö on klo 7:15. Retken vetää tietokirjailija ja lintu-/luontoasiantuntija.

Lähde viettämään rentouttava päivä alkukesän lehtoihin ja koe luonto kaikilla asteilla. Tämän helpompaa ei retkeily enää voi olla – kaikki on ajateltu valmiiksi, kunhan hyppäät kyytiin ja nautit sekä luonnosta että hyvästä ja tiivistunnelmallisesta *es-seurasta.

Ilmoittautumiset allekirjoittaneelle.

Terveisin

Mikko.S.P.

Lisätietoja:

Osallistujan ohjeet