Tapahtuman ajankohta: 24.06. - 02.07.2014
Sijainti: Norja, Jäämeri
Lisätty: 12.03.2014 klo 15:20 (päivitetty 30.04.2014 klo 14:50)
Ikäraja: Ei ikärajaa

Great Arctic Expedition 24.6.–2.7.2014 (TÄYNNÄ)

Olet voinut tällaista katsella tv:n dokumenteista, mutta tuskin olet kuvitellut pääseväsi sellaiseen osalliseksi. Tällaista ei ole myöskään aiemmin *es:n historiassa tehty: tämä on Expedition, luonnontieteellinen seikkailumatka! Se suuntautuu ensi kesänä arktisen Jäämeren raukoille rajoille, jossa monessa suhteessa ollaan äärirajoilla mutta luonto on siitä huolimatta erittäin antoisa. Tulet näkemään ja kokemaan paljon.

Retken pääpaino on Jäämeren rannikolla Norjan Finnmarkin itäpuolisella alueella, ”Edge of Europe”, jossa on myös kaksi hienoa kansallispuistoa: Øvre Pasvik ja Varangerhalvøya. Armottoman pohjoisen meren äärellä olevat pienet kaupungit ja kalastajakylät, niin alavat rannat kuin äkkijyrkät lintuvuoret ovat kaikki omiaan, ja tarjoavat ensikertalaiselle jotain hyvin mystistä, kaukana todellisuudessa olevaa.

Pääset käyskentelemään lintuvuorille, joihin saattaa olla ahtautunut satojatuhansia lintuja, ja äkkijyrkänteen jokainen tulitikkuaskin kokoinen ulottumakin on otettu käyttöön. Pikkukajavat, lunnit, kiislat ym. siivekkäät ovat täysin pelottomia, joita voi miltei koskettaa. Merellä suulat tekevät uskomattomia syöksysukelluksia, pyöriäiset, pallopää- ja pullokuonovalaat, kirjo- ja grönlanninhylkeet saalistavat vuonojen pohjukassa tai jopa kylän satama-altaassa. Ja viimeistään silloin kun pääsemme katselemaan maitovalaiden yhteissaalistusta ehkä jonkun lahtivalaan kera, tiedät kokeneesi jotain ainutlaatuista.

Eikä tässä vielä kaikki. Meidät kuljetetaan itse Jäämeren äärelle sen viimeiselle majakkasaarelle, jonka takana jossain kaukaisuudessa on enää pohjoinen napaseutu. Yhden siirtymätaipaleen teemme maailman kuululla merireitillä Hurtigrutenilla, hienossa risteilyaluksessa, jonka ravintolassa voi meri- ja tunturimaisemien ohella nauttia vaikkapa paistettua kissakalaa viinin kera. Eikä tässäkään vielä kaikki. Halutessasi sinulla on mahdollista osallistua ohjatulle meriretkelle pyytämään kuningasrapuja. Nämä uskomattomat äyriäiset voivat kasvaa jopa kahden metrin mittaisiksi ja painaa 15 kiloa. Rapusaalis keitetään ja retki päättyy herkulliseen ateriaan.

Tällaisista elämyksistä voit toki pulittaa matkatoimiston valmismatkalle tuhansia euroja. Mutta hyvän ei tarvitse maksaa liikaa; meidän matkan hinta on kaikesta huolimatta hyvin kohtuullinen. Pakollisena kuluna kaikille tulee yhdeksän päivän kuljetukset, joka tullee olemaan noin 220 euroa / hlö + jokunen kymppi yhteisiin maastoeväisiin, vessapaperiin yms. Muutamat vapaaehtoiset hotelliyöpymiset, siirtymämatkat ja sisäänpääsymaksut kukin hoitaa itse.

Matka on omiaan kaikille niille, jotka haluavat saada todella ainutlaatuisia luontokokemuksia. Emme lähde suinkaan soitellen sotaan: matkanjohtajana toimii arktisen luonnon asiantuntija, joka on myös kirjoittanut alueen retkeilyoppaan.

Matka on pitkä ja jossain suhteessa vaativa: sinun tulee tietää, mihin lähdet. Mitään ihmeempää kuntoa et tarvitse, mutta retkikokemus on eduksi. Perusretkivarusteina jokaisella tulee olla maastoyöpymisvälineet, mutta muutamin paikoin matkalla pääsee halutessaan myös hotelliin lakanoiden väliin, saunaan ja lämpimään suihkuun. Rinkkaa ei tarvitse, sillä leirivarusteita ei tarvitse missään juuri kantaa.

Tämä ei ole vaellusmatka, sillä kohteisiin ajetaan suoraan paikan päälle, mutta muutamissa kohteissa toki pääsee halutessaan patikoimaan 10-15 km päiväreitille. Osallistujien ikähaarukka on 35-55 -vuotta.

Mikäli haluat mukaan, vastaa tähän viestiin.

Terveisin

Mikko.S.P., Taina ja Mikael

Lisätietoja:

Osallistujan ohjeet