Tapahtuman ajankohta: 20.06.2010
Sijainti: Kotka, Loviisa (tilausajobussi Hki)
Lisätty: 03.06.2010 klo 18:39 (päivitetty 17.06.2010 klo 15:15)
Ikäraja: Ei ikärajaa

Patikointia ja retkeilyä Kymijoen äärellä (TÄYNNÄ)

Suositut päiväretket jatkuvat. Tällä kertaa lähdemme Helsingistä kohti itää Kymijoen rantamaille. Päivän retkikohteita ovat Kukuljärven vaellusreitti, Strömforsin ruukki, Kotkan hienoimmat puistot ja Langinkoski.

Kukuljärven vaellusreitti kulkee aluksi Kymijoen rantaan. Täältä käännytään korkeuseroiltaan vaihtelevaan kallio- ja metsämaaston, joka vie erämaiselle Kukuljärvelle sekä lopulta palataan Huuhkajavuoren kautta lähtöpaikkaan. Pituus 8 km. Järven rannalla on laavu, nuotio- ja uimapaikka. Mikäli ei halua patikoimaan, voi ajan kuluttaa Strömforsin ruukkialueeseen tutustumiseen. Lisätietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kukulj%C3%A4rvi.

Strömfors Bruk on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen tehdas- ja asuinmiljöö käsityöläispajoineen. Kymijoen läntisen haaran eräs pikkuhaaroista virtaa Ruukin läpi, joka vuodesta 1746 lähtien loi teollistumisen edellytykset, kuten myllyn, sahan ja seppien pajat vesikäyttöisineen vasaroineen. Idyllinen keskustaajama on peräisin 1700-luvulta, johon kuuluu mm. vuonna 1771 valmistunut kaunis puukirkko sekä ylä- ja alapaja. Vanhaan rakennuskulttuuriin sidoksissa olevat puistomaiset pihat ja Kymijoen rannat komeine tervaleppäpuuvanhuksineen nousevat omaan arvoonsa juuri Ruukissa. Paikalla muuten filmattiin 1990-luvun tv-sarja, Vihreän kullan maa.

Sapokan Vesipuisto on Suomen palkituin viheralue. Puiston hallitsevin elementti, vesi, on tuotu esiin eri tavoin: tasaisena ja rauhallisena vesipintana, puroina, lampina ja massiivisena vesiputouksena. Katariinan Meripuistossa on paljon nähtävää ja koettavaa, lukuisia oleskelupaikkoja ja ainutlaatuisia yksityiskohtia, kuten mietiskelylabyrintti. Ruotsinsalmen taistelun aikaiseen entisöityyn linnoitusrakenteeseen Redutti Kotkaan perustetussa Yrttipuutarhassa henkii vanhan ajan tunnelma. Yrttipuutarhassa kasvaa yli sata erilaista yrtti- ja maustekasvia. Kotkan puistoissa on pääosin filmattu TV1:llä paraikaa pyörivä 12-osainen Puutarhaunelmia-sarja. Lisää puistoista: http://www.visitkotka.fi/alltypes.asp?d_type=5&menu_id=1078&menupath=80,1078#1078

Kymijoen itäisen suuhaaran läntisimmässä laskuhaarassa sijaitsee luonnonkauneudestaan tunnettu Langinkoski, joka maisemallisesti ja historiallisesti arvokas alue. Vastaavaa kulttuurihistoriallista maisemaa ei ole muualla Suomessa. Kosken rannalla on Venäjän keisari Aleksanteri III:lle vuonna 1889 rakennettu keisarillinen kalastusmaja. Langinkosken puistoalue on luonnonsuojelualuetta, jossa on myös arboretum. Alueella on laaja polkuverkosto, jossa joen pienet saaret on yhdistetty mantereeseen viehättävillä silloilla. Lue lisää: http://www.langinkoskimuseo.com/, www.luontoon.fi/langinkoski.

Matkan hinta on 38 euroa/hlö, joka sisältää tilausajokuljetuksen Helsingistä/-iin, eväät, sisäänpääsymaksun ja opastukset Langinkoskella sekä lounaan noutopöydästä. Retki maksetaan ennakkoon, josta ilmoittautuneille tulee tietoa. Lähtö on klo 8 Kiasmalta (bussi ajaa Itäväylää ja tarvittaessa Porvoon kautta).

Terveisin

Mikko.S.P.

Lisätietoja:

Osallistujan ohjeet