Tapahtuman ajankohta: 16.05. - 20.05.2012
Sijainti: Pyhtää
Lisätty: 17.04.2012 klo 12:58 (päivitetty 07.05.2012 klo 18:43)
Ikäraja: Ei ikärajaa

Luonto-/linturetki It. Suomenlahden kansallispuistoon

Ilmoittautuminen 8.5. mennessä!

Retkellä päästään seuraamaan yhtä maailman suurinta muuttolintunäytelmää: arktisten vesilintujen läpimuuttoa. Yhdessä päivässä ohi saattaa muuttaa jopa neljännesmiljoona sorsaa ja lähes 100 000 hanhea. Ajankohta huippumuutoille on mitä parhain.

Kohteena on Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Kotkan edustalla ja sen luonnonarvoiltaan ehkä kaikista hienoin saari, jossa on poikkeavan edustava kasvi-, lintu- ja hyönteislajisto. Ristisaari on ulkosaariston saareksi poikkeuksellisen rehevä, josta löytyy vanhaa koskematonta kuusisekametsää, joka naavapartoineen ja lahopuineen tuo mieleen erämaaseutujen aarnimetsät sekä reheviä saarnilehtoja, joissa huokuu eteläinen tunnelma. Saaren pohjoisosassa on laajoja rantaniittyjä ja runsaskukkaisia ketoja sekä osmankäämien valtaama lampi. Muutoin rannat ovat pääosin kallioisia ja kivikkoisia.

Ristisaaressa on kaksi hyvää leiripaikkaa. Metsähallituksen puolesta polttopuut löytyvät puuliiteristä ja tarpeet voi suorittaa puuceessä. Saaressa on kaivo. Lintujen havaintoaseman saunaan pääsevät kaikki halukkaat pientä maksua vastaan. Parhaaseen sesonkiaikaan saaressa on samanaikaisesti kymmeniä lintuharrastajia, joten pääset seuraamaan lintuja asiantuntijoiden seurassa. Saaren pesimälajistoon kuuluvat harvinaisemmasta päästä mm. harmaa- ja ristisorsa, merikotka, valkoselkätikka, pikkusieppo ja idänuunilintu. Joka vuosi nähdään useita merkittäviä harvinaisuuksia. Saaressa on silmiä hivelevä kukkaloisto. Sinulla on mitä mainioin mahdollisuus seurata myös vesiliskojen elämää saaren lampareissa, niitä on niissä melko runsaasti. Käärmeitä tai punkkeja saaressa ei ole, eivätkä hyttyset vielä häiritse.

Tarvitset mukaan teltan, makuupussin ja -alustan, omat eväät, kiikarit, pyyhkeen ja ateriointivälineet.

Lähtö on Kotkan Sapokan venesatamasta, jatkokuljetus Kaunissaaresta Ristisaareen. Lähtövaihtoehtoja on:

maanantaina klo 10:30
keskiviikkona klo 9.00 tai klo 15.00
perjantaina klo 13.00 tai klo 18.00

Paluu lauantaina 19.5. tai sunnuntaina 20.5. Kaunissaaresta klo 16.00 (Sapokassa klo 17:15).

Arkilähdöt ovat saariston yhteysaluksella ja ovat ilmaisia, paluumatka sunnuntaina vesitaksilla (10 eur / hlö). Kaunissaaren ja Ristisaaren väliset kyydit kimppakyydissä (n. 10 eur / hlö). Oma- tai kimppakyydit Kotkaan, pääsee kätevästi myös julkisilla.

Keväisin terveisin

Mikko.S.P.

Laivojen kulkuajat toukokuussa:

http://www.henriettamediat.fi/aikataulut/ => saaristoliikenne

Lisätietoja:

Osallistujan ohjeet