Tapahtuman ajankohta: 27.01.2016
Sijainti: Helsinki
Lisätty: 19.10.2015 klo 15:14 (päivitetty 26.10.2015 klo 15:05)
Ikäraja: Ei ikärajaa

Bajadeeri (baletti, Kansallisooppera) TÄYNNÄ

Tarujen Intiaan sijoittuva teos edustaa 1800-luvun venäläistä balettia parhaimmillaan. Suuri balettispektaakkeli sisältää niin paljon silmäniloa, että se on erinomainen teos etenkin baletin ensikertalaiselle.

Bajadeeri eli temppelitanssija Nikiya on rakastunut soturi Soloriin, mutta Solor päätyy järjestettyyn liittoon kauniin prinsessa Gamzattin kanssa. Gamzattille Nikiya on uhka, joten hänen on kuoltava. Solorin ja Gamzattin vihkiäiset päättyvät kuitenkin kaaokseen, kun raivostuneet jumalat päättävät puuttua tapahtumien kulkuun.

Bajadeeri kannattaa tulla katsomaan jo pelkästään yhden kohtauksen takia. Solorin hallusinaatio kuolleesta Nikiyasta on hypnoottisen kaunis. Klassikkokohtaus esitetään usein täysin omana teoksenaan.

Meillä on mukana jälleen balettiammattilainen Kansallisoopperasta, ex-ballerina. Hän tuntee baletin, talon ja monia tunnettuja henkilöitä sen saralta. Hänen tarinointia on kiva kuunnella ja samalla saa vähän kurkistaa ”sisäpiiriinkin”. Sitä varten kokoonnumme yhteen ennen esitystä, jossa käydään läpi balettiin liittyviä asioita sekä tehdään opastettu kierros oopperatalossa. Pääset näkemään muun muassa lavastamon, puvustamon, ja miltä näyttää varsinainen estradi. Talokierroksen jälkeen on teosesittely: on aina hyvä tietää esityksen taustoja, niin saa paljon enemmän irti.

Bajadeeri on klassikko ja suosittu. Sen kaikki seitsemän esitystä tulevat olemaan loppuunmyytyjä. Meillä on hyvät paikat esitykseen keskiviikkona 27.1.2016 klo 19:00. Paikkamme ovat 2. parven eturivissä. Lippu maksaa 48 euroa. Kokonaiskesto 2 t 50 min, 2 väliaikaa (väliajan kesto n. 25 min). Tunnin mittainen talokierros on vapaaehtoinen, mutta ensikertalaisille suositeltava, se maksaa 4 euroa.

Vaikka tapahtuma on suunnattu ensikertalaisille, saa siihen osallistua kaikki halukkaat.

Ilmoittautuminen tapahtuu tm:ssä (www.tahtoomukaan.net). Tarkemmat aikataulutiedot tulevat osallistujille lähempänä tapahtumaa. Varaan halukkaille väliaikatarjoilun (lisähintainen), joka tulee myöhemmin varattavaksi tm:ssä, josta ilmoitan erikseen.

Balettiterveisin

Maija ja Mikko.S.P.


Lisätietoja:

Osallistujan ohjeet