Tapahtuman ajankohta: 13.05. - 15.05.2016
Sijainti: Pyhtää
Lisätty: 22.04.2016 klo 18:35 (päivitetty 24.04.2016 klo 21:38)
Ikäraja: Ei ikärajaa

Luonto-/linturetki It. Suomenlahden kansallispuistoon

Retkellä päästään seuraamaan yhtä maailman suurinta muuttolintunäytelmää: arktisten vesilintujen läpimuuttoa. Yhdessä päivässä ohi saattaa muuttaa jopa neljännesmiljoona sorsaa ja lähes satatuhatta hanhea. Ajankohta huippumuutoille on mitä parhain.

Kohteena on Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Kotkan edustalla ja sen luonnonarvoiltaan ehkä kaikista hienoin saari, jossa on poikkeavan edustava kasvi-, lintu- ja hyönteislajisto. Ristisaari on ulkosaariston saareksi poikkeuksellisen rehevä, josta löytyy vanhaa koskematonta kuusisekametsää, joka naavapartoineen ja lahopuineen tuo mieleen erämaaseutujen aarnimetsät sekä reheviä saarnilehtoja, joissa huokuu eteläinen tunnelma. Saaren pohjoisosassa on laajoja rantaniittyjä ja runsaskukkaisia ketoja sekä osmankäämien valtaama lampi. Muutoin rannat ovat pääosin kallioisia ja kivikkoisia.

Ristisaaressa on hyvä leiripaikka. Metsähallituksen puolesta polttopuut löytyvät puuliiteristä ja tarpeet voi suorittaa puuceessä. Saaressa on kaivo. Lintujen havaintoaseman saunaan pääsevät kaikki halukkaat pientä maksua vastaan.

Parhaaseen sesonkiaikaan saaressa on samanaikaisesti kymmeniä lintuharrastajia, joten pääset seuraamaan lintuja asiantuntijoiden seurassa. Saaren pesimälajistoon kuuluvat harvinaisemmasta päästä mm. harmaa- ja ristisorsa, pikkusieppo ja idänuunilintu. Joka vuosi nähdään useita merkittäviä harvinaisuuksia. Saaressa on silmiä hivelevä kukkaloisto. Sinulla on mitä mainioin mahdollisuus seurata myös vesiliskojen elämää saaren lampareissa, niitä on niissä melko runsaasti. Käärmeitä tai punkkeja saaressa ei ole, eivätkä hyttyset vielä häiritse.

Tarvitset mukaan teltan, makuupussin ja -alustan, omat eväät, kiikarit, pyyhkeen ja ateriointivälineet.

Lähtö on perjantaina klo 17 Kotkan Kuusisen satamasta saariston yhteysaluksella Kaunissaareen, josta on tilaamani venekuljetus kohteeseen. Sunnuntaina paluu Sapokkaan on klo 15. Yhteysaluksen matka on ilmainen, venematkan lopullinen hinta riippuu ryhmän koosta, mutta ne ovat 10 euron paikkeilla per henkilö. Oma- tai kimppakyydit Kotkaan, pääsee kätevästi myös julkisilla. Säävaraus. Ilmoittaudu 8.5. mennessä.

Keväisin terveisin

Mikko.S.P.

Lisätietoja:

Osallistujan ohjeet